Az KMCSSZ európai kerülete 2019. július 23 – augusztus 3. között a Hárshegy Cserkészparkban rendezte vezetőképzőtáborát. Összesen 220-an vettek részt 9 országból – 20 csapatból. 4 táborban és 3 altáborban működtek a vezetőjelöltek és kiképzőik, valamint a Minta táborok tagjai, olyan cserkészek és kiscserkészek, akik eljönnek, hogy legyenek ott igazi gyerekek, akikkel gyakorolhassák a jelöltek az új vezetői ismereteiket. A tábor végére 15 kiscserkészsegédtiszttel és 53 őrsvezetővel, valamint 14 kiscserkészőrsvezetővel gazdagodott a Külföldi Magyar Cserkészszövetség európai kerülete.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Külföldi Magyar Lelkipásztori Szolgálata az 1 plusz 1 misszió program keretében Sík Sándor-emlékprogrammal látogatott el az európai VK-táborba. Varga Gabriella szervezésében Zorkóczy Zenóbia a tábori szentmise után istenes verses összeállítással emlékezett meg Sík Sándorról. A délután folyamán pedig a Minta táborok kiscserkészeinek, cserkészeinek egy – egy előadással kedveskedett még. Az emlékprogramon kívül az 1 plusz 1 misszió biztosította a tábor lelkipásztorát is. A Gelencéről érkező Farkas Zsombort mindenki nagyon megszerette és rögtön szívükbe zárták cserkészbarátként.

Tordai-Lejkó Gábor müncheni főkonzul és Spiller Krisztina konzulasszony is ellátogatott a mennersbergi táborba. A tábor parancsnoka Schenk Angyalka és a BUOD elnöke, Dr. Klement Kornél nagy lelkesedéssel mutattak meg minden tábort, altábort a kedves vendégeknek!

Testvérszövetségünkből érkezett a szombathelyi dr. Lorencz Péter is, akire mindenkinek kisebb-nagyobb baját tábori orvosként nyugodt lelkiismerettel rábízhattunk!

Szövetségünk vezetőképző-vezetőtisztje, Pigniczky Eszter cscst. is részt vett az európai táboron! Schenk Angyalkát, az európai VK rajparancsnokot, illetve a VK táborparancsnokát mindenben támogatta.

Már korábban az évben, 2019. április 12 – 22. között, a húsvét előtti Nagyhéten a türingiai Lützensömmernben megtartottuk a 2. regös-segédtisztképző tábort, ahol összesen 7 jelölt és hét lelkes kiképző vett részt. A kiképzés párhuzamosan zajlott a 41-ik Tinódi Lantos Sebestyén Regös táborhoz, ahol több mint 120 cserkész és vezető vett részt. A regöstábor keretén belül a húsvéti szertartások megünneplésére is sor került.

Köszönetet mondunk a Magyar Kormánynak az anyagi hozzájárulásért és mindenkinek, aki hozzájárult a tábor sikeréhez. Hálásak vagyunk mindazoknak, akik a 2019-es VK táborokért tettek valamit! Tartalmilag kiképzésünk sikeres volt!

Schenk Angyalka cst.
európai VK rajparancsnok